Skip to main content

De geschiedenis van schagen

De plaats Schagen werd rond 989 al genoemd, toen in documenten werd opgetekend dat graaf Dirk II en zijn vrouw zes in Schagen (villa Scagha) gelegen hoeven overdroegen aan de abdij van Egmond. Het is niet duidelijk of er toen al sprake was van een dorp.

In 1427 gaf Filips de Goede van Bourgondië Schagen in leen aan zijn oom Willem de Bastaard, een van de zeven bastaarden van Albrecht van Beieren en Maria van Bronckhorst. Willem verleende in 1427 een nieuw stadsrecht aan Schagen. Hij liet een slot bouwen en trok er in 1440 in. In 1456 kreeg Schagen van Filips van Bourgondië alle eerder verloren rechten weer terug. Willem liet vervolgens ook een kerk bouwen, die gereed kwam in 1460 en die gewijd was aan Sint-Christoforus en op 29 augustus 1895 door brand verwoest werd. De vestiging van Willem de Bastaard en vooral deze kerk lijkt er de reden van te zijn dat Schagen tot een regionaal verzorgingscentrum uitgroeide.

Het hedendaagse Schagen

Het hedendaagse schagen is een enorm gezellige stad met een bloeiend centrum. Op het plein rondom de kerk barst het van de terrasjes, U kunt vanaf het plein direct de grootste winkelstraat in lopen, maar het overdekte winkelcentrum is ook op een steenworp afstand! Schagen is tegenwoordig ook een zeer populaire scholierenstad, jongeren vanuit de gehele kop van Noord-Holland komen hun opleiding in schagen volgen. Kortom, Schagen heeft voor ieder wat wils!